Graskalkoen voor Kerst

Onze graskalkoenen scharrelen nog actiever dan weidekiekjes en de smaak is dus helemààl onvergelijkbaar met de kalkoen die u in de winkel kan kopen.

Schotel uw familie met Kerst een bijzonder feestmaal voor!

Graskalkoen

20,00

Onze graskalkoen staat nog dichter bij de dinosaurus dan de kip en ze scharrelen nog instinctiever door het gras dan onze witte weidekiekjes.
Alles wat onze weidekiekjes zo lekker maakt, heeft een nog veel grotere invloed op de smaak en de kwaliteit van de graskalkoen.
Kalkoenen krijgen het snel benauwd in besloten ruimtes, dus laten wij ze onder de vrije hemel opgroeien. Een elektrisch net dat we om de zoveel dagen verplaatsen, beschermt hen tegen de vos.

Als je online bestelt, betaal je twintig euro voorschot. De prijs per kilo zal 12 kilo zijn en we mikken op een geslacht gewicht tussen de 4 en de 5 kilo.

De ophaling gebeurt eind oktober en de kalkoenen zullen vacuüm verpakt zijn en ingevroren. Treuzel niet te lang want het aanbod is beperkt!

Uitverkocht

Graskalkoenen bij hun kalkoenkar...

Meer inspiratie op Youtube:

Tips voor het lekkerste Kerstmaal:

Droog en smakeloos. Nee, ik was echt geen fan van kalkoen voor Kerst. Een kalkoen leent zich nog minder dan een kip tot het industriëel productiemodel, maar op de juiste manier klaargemaakt is het resultaat onvergetelijk. De sleutel voor heerlijke kalkoen is pekelen in zout!

WAAROM PEKELEN?

Kalkoenvlees is van nature een heel magere proteïne, nochtans hebben we vet nodig voor smaak en sappigheid. In plaats van ze te larderen kan je ze ook 24 uur onderdompelen in een zoutoplossing. Het zout gaat de kip van binnenuit garen en ervoor zorgen dat de spiervezel op voorhand het water opnemen en zo supersappig blijven in de oven.

PEKEL MAKEN

Om een hele kalkoen te pekelen heb je ongeveer 4 liter water nodig en 250 gram zout.

Je kan ook andere aromaten zoals bruine suiker of groenten en kruiden toevoegen. Dan kook je de pekel best zoals je met een bouillon zou doen.

Als de pekelvloeistof is afgekoeld kan je ze samen met de kalkoen in een grote kookpot doen en kan de pot dan 24 uur in de koelkast. (Opgelet: reken op drie dagen om de kalkoen te ontdooien, het kan geen kwaad om ze nog half bevroren in de pekel te doen, maar begin dus wel op tijd)

Spoel de kalkoen af en dep ze droog voor ze in de oven gaat. 

BEREKEN DE KOOKTIJD

Om de perfecte kooktijd te gebruiken is de eenvoudige stelregel om 35 minuten per kilo te garen in de oven. Een kalkoen van 5 kilo moet dus bijna drie uur de oven in.

Begin met 10 minuten op 220° en schakel de oven daarna terug tot 180° C. 

GEBRUIK EEN THERMOMETER

De aanbevolen interne temperatuur voor kalkoen is 74° C zowel voor het witte als voor het donkere vlees.

LAAT UW KALKOEN RUSTEN

Ook een kalkoen, moet rusten, lààng rusten. Idealiter toch een halfuurtje.   

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This